Benieuwd wat ik als huidtherapeut voor u kan betekenen? Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak.

Oedeemtherapie

Het lymfestelsel is ontzettend belangrijk voor ons lichaam. De lymfevaten verwijderen het overtollige vocht uit de weefsels en maken onderdeel uit van het immuunsysteem. Bij een storing in het lymfestelsel kan het gebeuren dat overtollig weefselvocht niet goed wordt afgevoerd. Hierdoor ontstaat een vochtophoping in de huid en de onderliggende weefsels. Deze ophoping van lymfevocht wordt oedeem genoemd. Oedeem veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Met verschillende behandelmethoden kan ik het lichaam helpen het overtollige vocht te verwijderen. Om een zo goed mogelijk resultaat te behalen, pas ik voor oedeemtherapie een combinatie toe van onderstaande behandeltechnieken. Onder Oedeem is meer informatie te vinden over de aandoening oedeem.

Behandeling

Voor de behandeling van oedeem zijn de volgende behandeltechnieken mogelijk:

-Manuele lymfedrainage: Bestaat uit een zacht pompende massagetechniek die het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid activeert. De massage bestaat uit speciale oedeem- en fibrosegrepen, die worden toegepast bij bepaalde graden van ‘stijfheid/hardheid’ van het lymfoedeem. Met oedeemgrepen kan lymfevocht door het weefsel worden geleid naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen kan verhard weefsel (fibrose) worden versoepeld.

-Ambulante compressietherapie: Bestaat uit een combinatie van zwachtelen en bewegen. Na de manuele lymfedrainage wordt het behandelde ledemaat gezwachteld om het terugstromen van het lymfevocht te voorkomen.

-Littekentherapie: Helpt om het littekenweefsel zacht en soepel te maken/houden. Littekenweefsel kan een verstoring of een belemmering in het lymfestelsel vormen, omdat de huid van het litteken en de huid er omheen strak kan staan en het litteken kan verharden. Meer informatie is te vinden onder Littekentherapie.

-Therapeutische elastische kousen: Deze kunnen worden aangemeten als uw arm/been oedeemvrij en stabiel is. Therapeutische elastische kousen worden gedragen om het verkregen resultaat te behouden. Ik werk met de merken Varodem en Bauerfeind. Deze merken beschikken over veel soorten en maten elastische arm- en beenkousen en over de hulpmiddelen voor het aan- en uitrekken van de kousen. Meer informatie is te vinden onder Therapeutische elastische kousen (hyperlink invoegen).

-Ademhalings- en bewegingsoefeningen: Beweging stimuleert de werking van de lymfevaten, zodat overtollig vocht wordt afgevoerd.

-Huidverzorgingsadviezen: Het verzorgen van de huid is heel belangrijk bij oedeem. De conditie van de huid is vaak verminderd. Dit kan leiden tot huidproblemen en infecties.

Bent u moeilijk ter been? Dan bestaat voor oedeemtherapie en/of het aanmeten van de therapeutische elastische kousen de mogelijkheid voor bezoek aan huis.

Vergoeding

Huidtherapie Angela Utberg heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Dat betekent dat de oedeembehandeling vergoed kan worden door uw zorgverzekering. De eerste 20 oedeembehandelingen kunnen uit de aanvullende verzekering worden vergoed. Na deze 20 behandelingen worden de overige behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. Ik kan u hierover meer informatie geven.