Benieuwd wat ik als huidtherapeut voor u kan betekenen? Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak.

Vitiligo

Vitiligo is een huidaandoening met (melk)witte plekken als gevolg van pigmentverlies. De randen van de plekken zijn vaak donkerder en de plekken worden in de loop van de tijd steeds groter. Vitiligo kan overal op het lichaam voorkomen.

Wat is vitiligo?

Vitiligo ontstaat vooral op plaatsen die meestal veel pigment hadden, zoals het gelaat, de handruggen, tepels, oksel, navel, liezen en rond de anus. In het gelaat komt het vooral voor rondom de mond en de ogen. Op de ledematen ontstaat het vaak op de beweegbare plekken zoals ellebogen, vingers en knieën. Bij mensen met een donkere huidskleur valt vitiligo meer op dan bij mensen met een lichte huidskleur, omdat het contrast met de gezonde huid groter is. Het kan op elke leeftijd ontstaan. Bij de meeste mensen ontstaat het al voor het 30e levensjaar.

Hoe ontstaat vitiligo?

Waarschijnlijk is vitiligo een auto-immuunziekte. Door veranderingen in de immuniteit worden de pigmentcellen in de bovenste huidlagen vernietigd. De oorzaak van vitiligo is onbekend, maar het is wel zeker dat erfelijke factoren een rol spelen. Door het ontstaan van een wondje kan vitiligo getriggerd worden. Ook kan vitiligo verergeren door bijvoorbeeld ziekte, stress of zwangerschap.

Wat kan ik voor u betekenen?

Als huidtherapeut kan ik vitiligo professioneel camoufleren om de zichtbare pigmentverstoring te verbergen. Ik werk met medische make-up, die waterproof en veegvast is, zodat u niet bang hoeft te zijn dat de camouflage halverwege de dag vervaagt. Tijdens het intakegesprek zoek ik samen met u naar de perfecte kleur voor uw huid, zodat de lichte plekken volledig gemaskeerd kunnen worden. Vervolgens demonstreer ik hoe u de camouflage zelfstandig op de goede manier kunt aanbrengen. Meer informatie is te vinden onder camouflagetherapie Verder kan ik u adviseren over zonneproducten met bescherming tegen Uv-A, Uv-B en IR. De pigmentloze vitiligovlekken zijn namelijk zeer gevoelig voor zonlicht en zullen snel verbranden.