Benieuwd wat ik als huidtherapeut voor u kan betekenen? Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak.

Ouderdomswratjes (verruca seborrhoica/ verruca senilis)

Ouderdomswratjes zijn goedaardige huidaanhangsels. Ze komen vaak voor. De eerste ouderdomswratten kunnen al ontstaan rond de leeftijd van 40 jaar, maar ze komen vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Hoe ouder men wordt, hoe meer er verschijnen. Meer  informatie over ouderdomswratjes en de behandelmogelijkheden vindt u op deze pagina.

Wat is een ouderdomswratje?


Ouderdomswratjes bestaan in verschillende vormen en kleuren. Vaak veranderen ze als ze langere tijd aanwezig zijn. In het begin zijn ze huidkleurig, geelbruin of grijsbruin en hebben ze een ruw of fluwelig oppervlak. Later worden ze dikker, groter en donkerder van kleur. Ze kunnen heel donkerbruin tot zwart worden en krijgen vaak een wratachtig (bloemkoolachtig, brokkelig) oppervlak. Ouderdomswratjes zijn meestal 0,5 – 1 cm groot, maar ze kunnen tot wel enkele centimeters groot worden. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar ze komen het meest voor op de rug, de borst, het gelaat (met name de slapen) en de nek.

Hoe ontstaat een ouderdomswratje?

Een ouderdomswratje is een goedaardige huidtumor, die ontstaat door een te snelle celdeling van de huidcellen. De oorzaak van het ontstaan is nog onbekend. Sommige mensen hebben weinig last van ouderdomswratjes, terwijl anderen er juist veel last van hebben. Er kan sprake zijn van familiaire aanleg. Mensen die in het verleden relatief veel aan de zon zijn blootgesteld, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van ouderdomswratjes dan anderen. Ouderdomswratjes verdwijnen niet vanzelf. Ik kan ze snel en veilig voor u verwijderen.

Wat kan ik voor u betekenen?

In een gratis en vrijblijvend intakegesprek bekijk ik uw huid. Als huidtherapeut herken ik ouderdomswratjes goed en kan ik ze onderscheiden van kwaadaardige huidtumoren. Bij twijfel of bij het constateren van een verdacht plekje zal ik u doorverwijzen naar uw huisarts. Voor het verwijderen van de ouderdomswratjes kan ik samen met u een behandelplan opstellen. De ouderdomswratjes zijn met coagulatie gemakkelijk te verwijderen. Door middel van warmte wordt het wratje weggebrand. Er ontstaat dan een korstje dat er na een aantal dagen vanzelf afvalt.