Benieuwd wat ik als huidtherapeut voor u kan betekenen? Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak.
Acne
Acne is een bekend huidprobleem dat vaak voorkomt. De aandoening ontstaat meestal in de puberteit, maar kan ook op latere leeftijd voorkomen. Er bestaan verschillende vormen van acne en de aandoening is bij niemand hetzelfde. Zo krijgt de één een paar puistjes op het voorhoofd, terwijl een ander te maken heeft met een heftige huidaandoening met zwaardere ontstekingen over het hele bovenlichaam. Op deze pagina leg ik uit wat acne is, hoe het ontstaat, welke vormen er zijn en wat eraan gedaan kan worden. Meer informatie over de behandeling van acne vindt u onder acnetherapie.
Wat is acne?
Bij acne is er sprake van een ophoping van talg, bacteriën en vetzuren in de talgklieren. Het komt voornamelijk voor op plaatsen waar de meeste en grootste talgklieren zich bevinden, zoals het gelaat, de borst, het bovenste deel van de rug en de schouders. Overal in de huid bevinden zich talgklieren, behalve op de handpalmen en voetzolen. De ophoping van het talg, bacteriën en vetzuren in de talgklieren kan zich op de volgende manieren toonbaar maken op de huid:Mee-eters (comedonen). Deze zijn zwart (aan de oppervlakte) of wit (onderhuids) van kleur.
-Rode bultjes (papels). Dit zijn harde verhogingen van de huid die geen pus bevatten.
-Puistjes (pustels). Dit zijn ontstoken (verhoogde en verkleurde) onzuiverheden die zich vullen met pus en meestal vrij pijnlijk zijn.
-Onderhuidse ontstekingen (abcessen). Deze met pus gevulde holtes bevinden zich diep in de huid en komen meestal voor op grotere stukken huid, zoals op de rug, rondom de oksels, in de liezen en op de schouders.
Vormen van acne
-Acne vulgaris: deze vorm van acne komt het meest voor, bij 85% van de jongeren in een bepaalde mate. Bij deze vorm van acne komen alle typische kenmerken van acne in een milde vorm voor.
-Acne tarda: dit is eigenlijk hetzelfde als acne vulgaris. Deze benaming wordt gebruikt als de acne na de puberteit doorzet of na de puberteit begint. Acne tarda komt vaak voor bij vrouwen en uit zich vooral rondom de mond en op het kaakgebied.
-Acne conglobata: dit is een ernstige vorm van acne met zeer heftige ontstekingen van de talgklieren. Bij deze aandoening zijn dikke rode en pijnlijke bobbels aanwezig. Acne conglobata is meestal op de rug gelokaliseerd en komt vooral voor bij jonge mannen.
-Acne ectopica of inversa (hidradenitis suppurativa): dit is een vorm van acne die vooral voorkomt in huidplooien, zoals de liezen en de oksels. Er zijn vaak mee-eters en grote onderhuidse ontstekingen aanwezig. Onderhuids kunnen de ontstekingen samenvloeien. Deze aandoening is vaak erg pijnlijk.
Hoe ontstaat acne?
Een talgklier mondt uit in een haarzakje. In de talgklier wordt talg aangemaakt om de haar soepel te houden. De talg komt via het haarzakje naar het huidoppervlak. Wanneer de talgklier teveel talg produceert, ontstaat acne. De belangrijkste oorzaken van acne zijn een verhoogde productie van hormonen (meestal in de pubertijd), een verhoogde talgproductie, een verdikking van de hoornlaag en de aanwezigheid van de bacterie P. Acnes. Bij de ontstaanswijze van acne kunnen erfelijkheid en stress een rol spelen. Ook wijzen steeds meer onderzoeken uit dat voeding met een hoge glycemische index (snelle suikers) en melkproducten de aandoening negatief kunnen beïnvloeden. Daarnaast kunnen geneesmiddelen, vette afsluitende cosmetica en omgevingsfactoren invloed hebben op acne.
Wat kan ik voor u betekenen?
Tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek onderzoek ik de huid om vast te stellen van welke vorm van acne sprake is. Aan de hand daarvan stel ik in overleg met u een behandelplan op. De mogelijke behandelingen zijn te vinden onder Acnetherapie. Naast de behandeling ontvangt u voorlichting en persoonlijke adviezen om de acne zelf thuis onder controle te houden. Ik adviseer u om niet te lang te wachten met de behandeling van acne. Hoe langer acne aanwezig is in de huid, hoe meer huidschade en rest-acne (zoals rode vlekjes en littekens) er kunnen ontstaan.